בני בן ה-10 (כיתה
בני בן ה-10 (כיתה ד'') לא אוהב להכין שעורים. תמיד כששואלים אותו אם יש שיעורים? הוא אומר שאין. ואם כבר הוא טורח להכין שעורים, הוא מכין רק חלק (למשל פותר 2 שאלות במקום 4), פשוט מתעצל וזה מוציא אותי ואת בעלי מדעתנו. ניסינו לדבר איתו בצורה יפה, לא הלך. ניסינו בעונשים קלים, לא הלך. עברנו לעונשים כבדים (שבוע בלי טלוויזיה, בלי מחשב, בלי חברים) גם זה לא הולך, אתמול,שוב פעם תפסתי אותו בלי שעורים מוכנים משבוע שעבר ובמקצוע אחד הוא הכין רק חלק. אנחנו מיואשים, לא יודעים כבר מה לעשות. אני רוצה לציין שבני מאוד חכם, אין מבחן פחות מ-80, ולמבחנים הוא בכלל לא מתכונן שזה גם חלק מהעצלנות שלו. לא חסר לו כלום, כל מה שהוא רוצה הוא מקבל, כל פעם הוא מבטיח שזו הפעם האחרונה ומתחנן שנסלח לו, אבל אחרי שבוע כאילו כלום, הוא חוזר לסורו. את האמון בו כבר איבדנו. מה עושים? אין לנו כוחות להילחם בו יותר.......
לא קל...
מדהים לראות כיצד כל המערכת המשפחתית משנה "צורה" כאשר הילדים נכנסים לבית הספר....פתאום כל האינטראקציה והתקשורת סובבת סביב הלימודים. מושגים כמו ציפיות (גבוהות), תחרותיות, השוואות, הישגים, כשלון והצלחה תופסים "מקום נכבד" בשיח עם הילדים, לפעמים על- חשבון היחסים.
כמה נקודות התייחסות...
- ראשית, חשוב לבדוק האם קיים קושי ספציפי בלימודים (כגון:בעיות קשב וריכוז, דיסלקציה, קשיים חברתיים וכו...).
- חשוב להבין מדוע הוא אינו אוהב להכין שיעורים ומדוע הוא אומר שאין שיעורים...פעמים רבות המצב מעיד על קושי ומצוקה הנובעים מתוך תחושת לחץ, כעס, ביקורת, מתח, ציפיות גבוהות וכמובן תסכול, מה שגורם לו לוותר ולהתחמק.
- בגיל הזה (בשונה מגיל ההתבגרות....), פחות מדובר על התעצלות אלא יותר על מאבק כוח. ככל שהוא מרגיש יותר לחץ סביב הלימודים, כך הוא בוחר שלא להתמודד ולכן הוא גם עושה רק חלק מהשיעורים ולא את הכול. פעמים רבות ילדים חווים וחשים שכל מה שיעשו ילווה בביקורת, הערות, חוסר אמון וכעס ומכאן נוצרים קונפליקטים ומאבקי כוח.
- עונשים (שבוע בלי מחשב, טלוויזיה וכו...) הם בדיוק המצב בו הילדים לומדים "להעניש" בחזרה. האם פגיעה כזו מלמדת אותם לאהוב להכין שיעורים, לקחת אחריות וללמוד?...רוב הסיכויים שזה רק יוצר תסכול גדול יותר, כעס ואנטי (לכן העונשים אינם אפקטיביים וההתנהגות חוזרת על עצמה).
- הרבה יותר אפקטיבי להציב גבולות ולהגיע להסכמים משותפים, תוך הקפדה על עקביות. האחריות על שיעורי הבית צריכה להיות של הילדים וחשוב שידעו שכמו שיש זכויות (ו"כל דבר שהוא רוצה הוא מקבל"... ?!) כך גם צריך לעמוד בחובות.
הארה...תפקיד ההורים הוא ללמד את הילד ללמוד ולא להיות המורה של הילד.
ילדים חווים ואוהבים ללמוד ממקום של עידוד, שיתוף ומעורבות.
התשובה ניתנה על ידי מומחה KOL גב' רחל לוי
[30297]     שלח לחבר:

    הדפס:

הוסף תגובה: