האם נכון שהמשבר הגדול
האם נכון שהמשבר הגדול של שנות ה- 30 עמד בצל הסכמי השלום של מלחמת העולם הראשונה ובישר את מלחמת העולם השנייה?
בעקבות תבוסתה של גרמניה במלחמת העולם הראשונה והסנקציות שהוטלו עליה בחוזה ורסאי, היתה גרמניה נתונה במצב כלכלי גרוע. כלכלת רפובליקת ויימר הוכתה באינפלציה בשנים 1923-4, ובשנים אחרי כן מימנה את שיקום הכלכלה באמצעות הלוואות מיוחדות בריבית נמוכה מארצות הברית. הלוואות אלה זרמו בעיקר לממשלה הגרמנית, אך לא לתעשיה הגרמנית. גרמניה נכנסה למשבר כלכלי עמוק כאשר בקשו ממנה להחזיר את ההלוואות. גרמניה לא יכלה לגיס הון - הכלכלה הגרמנית התמוטטה.
במחצית השניה של שנת 1931, האבטלה והאינפלציה שררו בגרמניה.
מצב זה היווה הזמנה פתוחה למי שהתיימרה להציע פתרון - המפלגה הנאצית.
עם עלותו של היטלר לשלטון ב-30 בינואר 1933, היו בגרמניה שישה מליון מובטלים. היו מספר יוזמות כלכליות: כינון מערכת רחבה של עבודות דחק ועבודות יזומות. במעבר של גרמנה לכלכלת מלחמה - הגדלה של הצבא והרחבה מסיבית של הייצור לצרכי צבא.
הצעדים האלה גרמו עד לשנת 1936 לירידת מספר המובטלים אך רמת החיים בגרמניה נותרה נמוכה.
החובות בהן שקעה גרמניה בעקבות הפיצויים שהתחייבה לשלם בחוזה ורסאי הביאו את גרמניה לשפל כלכלי. בגרמניה שררה ההרגשה שהיא מעולם לא הובסה במלחמה ושחוזה ורסאי אינו הוגן. כמו כן הוטלו עליה הגבלו קשות. החזקת צבא קטן, הגבלת הצי ואיסור מוחלט על אחזקת צוללות ומטוסים.
היטלר ניצל את המצב הכלכלי הרעוע כמנוף לעליה לשלטון ואבטחה לגרמניה לשחרר אותה מהעול הכלכלי. השלטון הנאצי נהנה בשנים הראשונות לפופלריות רבה משום שהצליח לשפר את המצב הכלכלי ונתפס כמי שמחזיר לגרמניה את הכבוד האבוד.
גרמניה, שאיפתה הייתה מעוגנת בחזון הפוליטי של המפלגה הנאצית, שאפה לכבוש את אירופה ואסיה על מנת להשליט את הגזע הארי על כל העולם. הזדהות המפלגות הנאציות במדינות מזרח אירופה והשתלטות על שטחים הביאו להשתלטות גרמניה על רוב מדינות אירופה ולמלחמת העולם השניה
הסיבות לפרוץ מלחמת העולם השניה
גרמניה הנאצית
מיסוד המפלגה הנאצית עד עלית היטלר לשלטון
פוליטיקת וימיאר וקריסתה
התשובה ניתנה על ידי ציפי חיים מצוות מידעני KOL
למטה תמצאי מספר קישורים נוספים שמומלץ לעיין בהם. לדעתי הקישור הראשון הנו חובה. הוא מסביר את המנגנונים שגרמו לשפל הגדול של שנות ה - 30 בארה"ב ומפרט את התיאוריות הכלכליות שמנסות להסבירו. הוא מתייחס גם למודלים הכלכליים של הניו-דיל ושל קיינס, שבאמצעותם ניסו מדינות שונות להתגבר על השפל. הקישורים הנוספים הם סקירות כלכליות-היסטוריות של השפל בארה"ב ובגרמניה. יש בהם קישורים רבים שיאפשרו לך לקרוא חומר נוסף בהתאם לצרכייך. הקישור האחרון מציג דוגמאות לתשובות על שאלות מבחן מאוניברסיטת אוקספורד. התשובות לשאלה 1 (C), קשורות לרוזוולט ולהיטלר שהנהיגו את ארה"ב וגרמניה בזמן השפל ובמלחמת העולם השניה. ההקשר הינו עקיף במקצת, אך אלו דוגמאות לתשובות טובות.
Parker, Randall. "An Overview of the Great Depression". EH.Net Encyclopedia, edited by Robert Whaples. September 6, 2004. URL
AllExperts: The Great Depression
Answers: On The Great Depression
דוגמאות לתשובות על שאלות מבחן מאוניברסיטת אוקספורד
התשובה ניתנה על ידי מומחה KOL
[16485]     שלח לחבר:

    הדפס:

הוסף תגובה: