מהו בדיוק "מדד
מהו בדיוק "מדד המחירים לצרכן" המתפרסם מדי חודש? מדוע הוא עולה ויורד והאם זה טוב או רע?
ראשית, ההגדרה "מדד המחירים לצרכן" מתוך מילון המונחים "סטטיסטיקל" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה:
"מדד המודד את השינוי שחל במשך הזמן, בין סכום ההוצאה הדרושה לקניית "סל" קבוע של מצרכים ושירותים בתקופה מסוימת, לבין סכום ההוצאה שנדרשה עבור אותו "סל" בדיוק (מבחינת הכמות והאיכות) בתקופת הבסיס. ההשוואה נעשית באחוזים או בנקודות. ה"סל" משקף את תצרוכתן של המשפחות העירוניות בארץ".
במילים אחרות: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בודקת מדי חודש כמה עולה "סל" מוצרים ושירותים, סל שאמור לשקף את ההוצאה הממוצעת של משקי הבית העירוניים. הסל כולל מוצרי מזון (בשר, חלב לחם וכו''), פירות וירקות (טריים וקפואים) , דיור (שכר דירה), אחזקת הדירה (חשמל, גז, מסים עירוניים), ריהוט וציוד לבית (כולל ציוד חשמלי), הלבשה והנעלה, בריאות, חינוך תרבות ובידור, תחבורה ותקשורת ושונות (סיגריות, תכשיטים ועוד).
את עלות ה"סל" משווים לעלותו בחודש הקודם, וכך עליית המדד ב 0.4% אחוז (מדד חודש מאי) פירושה התייקרות מחירי המוצרים והשירותים במשך, כפי שמתבטאים ב"סל", ב 0.4% לעומת החודש הקודם. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת את המדד מדי חודש, ביום ה-15 לחודש העוקב. סך 12 המדדים בשנה מכונה גובה האינפלציה. מהמדד נגזרות החלטות כלכליות רבות, כמו תוספת היוקר שמשולמת לשכירים (כפיצוי על התייקרות המחירים) וגובה הריבית שקובע נגיד בנק ישראל.
פירוט מלא של מרכיבי המדד ושינויי המחירים לצרכן לצרכן במדד האחרון שפורסם (מאי 2004)
התשובה ניתנה על ידי יאיר אבן-זוהר מצוות מידעני KOL
[13024]     שלח לחבר:

    הדפס:

הוסף תגובה: