מה הם צמחי מרפא?
מה הם צמחי מרפא? מה השפעתם על גוף והנפש? כיצד מפיקים מהם תרופות ומה ההבדל ביחס לתרופות הקונבנציונאליות?
בצמחי המרפא מצויים יסודות פעילים החשובים לריפוי הגוף. רבים מהם הם אנטי אוקסידנטים – נוגדי חמצון המנטרלים רדיקלים חופשיים שפוגעים במבנה התא. הצמחים מכילים גם ויטמינים חיוניים לפעילות התא. שימוש בני האדם בצמחי מרפא מתועד כבר בתנ"ך. בתרבויות רבות השתמשו בצמחים ככוח מרפא. החיות משתמשות בצמחים בזמן מחלה. לדוגמא:
* מורפיום, בו משתמשים לשיכוך כאבים בודד מפרח האופיום, הלו הוא הפרג.
* האספירין בודד מקליפת עץ הערבה הלבנה, ששימש כצמח מרפא לפני מאות שנים לשפעות ודלקות גרון.
היתרון של צמחי המרפא על תרופות כימיות הוא שהם חומרים טבעיים מעולם החי ולכן מוכרים ונספגים היטב בגוף. בהפקת התרופות, משתמשים בכל חלקי הצמח – פרחים, עלים, ענפים ושורשים. בכל צמח נהוג להשתמש בחלק אחר, תלוי היכן החומרים הפעילים שלו נמצאים. לכל צמח ישנה פעילות רפואית ספציפית על מערכות הגוף השונות. כדי לטפל בבעיה רפואית כל שהיא, אנו מסווגים את הצמחים הספציפיים העובדים על המערכת שבה אנו רוצים לטפל. דוגמא להשפעת הצמחים: חזוק מערכת החיסון, מרגיעים, מחדשים זרימת דם, נגד כאבי ראש, חרדה, לבעיות עיניים, דרכי הנשימה, דלקות שקדים, אוזניים, סינוסים, דלקת פרקים ועוד...
בדרך כלל, מספיקה חליטה של מספר צמחים במים רותחים כדי למצות מהם את החומרים הפעילים. לאחר ששותים את המיצוי המימי של הצמחים, ההרכבים הטבעיים נספגים במערכת העיכול ומשם לרקמות הפגועות. יש כמה דרכים להכנת תכשירים מצמחי מרפא כשלכל אחת יש את הייחוד שלה. האפשרויות להכנת תכשירים מצמחי מרפא מגוונות ותלויות בארץ המקור ובפארמה קופיאות השונות. לכל צמח יש את התכונה הרפואית שהוא מתאים לה ואליו מצרפים עוד כמה צמחים. אם זאת, ישנן דרכי הפקה שקיים לגביהן קונצנזוס והן מקובלות על פארמה קופאיות השונות. אומנם קיימים לעיתים הבדלים דקים אך בעיקרון ההפקות נחשבות זהות:
בבית - אפשר להכין: הרתחה, משרה, חליטה ואמבט רפואי. מומלץ ורצוי בתאום עם בעלי מקצוע!
הרתחה- בשיטה זו משתמשים כדי למצות את החלקים הקשים של הצמח כגון: שורשים, זרעים וקליפות גזע. זאת משום שחלקים אלו הם קשים ולכן נדרש יותר חום ויותר זמן מיצוי כדי להפוך ולשחרר את החומר הפעיל. ההרכבים הטבעיים נספגים במערכת העיכול, מגיעים לרקמות הפגועות ומרפאים אותן. אופן ההכנה: מרתיחים יחד מים עם חלקי הצמח הקשים, מסננים ושותים.
משרה – מבצעים לצמחים שמכילים מוצילגים שיש בהם ג`ל כמו במיה או לצמחים רעילים שהחומרים שלהם נמסים במים חמים בלבד.
אופן ההכנה: משרים את הצמח במים כ - 10 שעות בהתאם לסוג הצמח, מסננים ושותים.
חליטה – אנו משתמשים בחליטה כדי למצות את החלקים העדינים של הצמח כגון פרחים, עלים, או זרעים קטנים ועדינים. אופן ההכנה: על כוס מים רותחים שמים כפית צמח יבש ומכסים ל 15 דקות, מסננים ושותים. זמן החליטה משתנה בהתאם לצמח ולחומר הפעיל שאותו אנו רוצים למצות. חשוב לכסות את הכוס כדי לא לאבד את החומרים הנדיפים (שהשמנים האתרים של הצמח לא יתנדפו). צורה זו של מיצוי יש להכין כל יום מחדש מאחר והחומרים הפעילים לא נשארים.
אמבט רפואי – משתמשים באמבט רפואי לטיפול מחלות ו / או מפרקים על שטח עור גדול וכאשר רוצים לתת טיפול לכל שטח הגוף.
אופן ההכנה: 1 ליטר חליטה מהצמח משרים כ - 10 דקות, מסננים ושופכים לאמבט שחום המים שלו הוא 40 מעלות, כדי שהחום יזרז את חדירת החומרים הפעילים לעור ולנשימה. זמן שהייה באמבטיה כ – 30 דקות.
משחות לבעיות וטיפוח העור – ערבוב אבקה של חלקי הצמח בפזה שומנית. משמש לקוסמטיקה וטיפול בבעיות עור וכן לטיפול חיצוני.
טינקטורה – מיצוי מצמחים טריים או יבשים בתוך ריכוזים של מים ואלכוהול.
אקסטרקט – מיצוי מאוד מרוכז.
מה ההבדל בין כדור לטיקטורה? כדור מתפרק במערכת העיכול תוך חצי שעה בערך, הוא מאבד 80% מהכוח שלו ורק אז הוא מתחיל לעבוד. טיקטורה, זה נוזל (בדיוק כמו זריקה).
צמחי מרפא
התשובה ניתנה על ידי מומחה KOL גב' אורית כפיר
[17050]     שלח לחבר:

    הדפס:

הוסף תגובה: